Γιατί υπάρχουν τόσες πολλές περικεφαλαίες στην Αρχαία Ολυμπία;

Μια αρχαιολόγος, δημοσίευσε μια φωτογραφία από πολλές περικεφαλαίες που υπάρχουν στην αποθήκη του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας.

Συγκεκριμένα, η αρχαιολόγος Τίτσια Βέρβερ προκάλεσε το ενδιαφέρον άλλων αρχαιολόγων όταν έβγαλε αυτή την φωτογραφία, όπου φαίνονταν περικεφαλαίες που είχαν διασωθεί από την αρχαιότητας.

Οι περισσότεροι απόρησαν γιατί ήταν τόσες πολλές οι περικεφαλαίες που είχαν φυλαχτεί στο μουσείο κι έτσι η ίδια αποφάσισε να δώσει μία πειστική εξήγηση:
«Οι πολεμιστές που επέστρεφαν νικητές από τα πεδία των μαχών, έδειχναν την ευγνωμοσύνη τους στον Δία προσφέροντας τα όπλα τους (τα λεγόμενα παράσημα).

Η Ολυμπία λόγω της ύπαρξης του ναού του Ολύμπιου Δία αποδείχθηκε σημαντικός τόπος συλλογής όπλων. Το αποτέλεσμα είναι να σώζεται εκεί μεγάλος αριθμός από περικεφαλαίες, ασπίδες, θώρακες και λόγχες.

Μάλιστα, το ενδιαφέρον μάθημα ιστορίας και αρχαιολογίας τελείωσε με την Βέρνερ να εξηγεί γιατί αξίζει τόσο πολύ μια επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία:

«Ιδιώτες αλλά και Πόλεις έκαναν προσφορές στον Δία, και χρήματα αλλά και αγάλματα (ανάμεσα τους και η περίφημη Νίκη του Μενδαίου Παιωνίου του 421 π.χ), μπρούτζινους τρίποδες, ασπίδες, περικεφαλαίες και όπλα.

Το αποτέλεσμα είναι η Ολυμπία να αποτελεί ως και σήμερα ένα ζωντανό Μουσείο ελληνικής τέχνης και πολιτισμού.»

Γιατί υπάρχουν τόσες πολλές περικεφαλαίες στην Αρχαία Ολυμπία; Γιατί υπάρχουν τόσες πολλές περικεφαλαίες στην Αρχαία Ολυμπία; Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Νοεμβρίου 28, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.