Μεγάλη ανακάλυψη: Βρέθηκε πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου - Πως εμπλέκεται η CIA

Ανακαλύφθηκε αρχαία πόλη που είχε ιδρυθεί από τον μέγιστο στρατηλάτη της Ιστορίας, τον Μέγα Αλέξανδρο με την βοήθεια της... CIA!

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια αρχαία πόλη στο Ιράκ που παρέμενε χαμένη για περισσότερα από δύο χιλιάδες χρόνια, με τη βοήθεια φωτογραφιών τραβηγμένων από drone.

Η πόλη, που πιστεύεται ότι ιδρύθηκε το 331 π.Χ. από τον Μέγα Αλέξανδρο, ανακαλύφθηκε στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Qalatga Darband από μια ομάδα Ιρακινών και Βρετανών Αρχαιολόγων, της οποίας ηγούντο ειδήμονες του Βρετανικού Μουσείου.

Ο John MacGinnis, επικεφαλής των ανασκαφών, είπε στους Times: «Είναι ακόμα πολύ νωρίς, αλλά πιστεύω ότι βρήκαμε τα ερείπια μιας αλλοτινής πολύβουης πόλης, που βρισκόταν σε έναν δρόμο που οδηγούσε από το Ιράκ στο Ιράν. Βλέποντας τα ερείπια, μπορείς να φανταστείς τους πλανόδιους πωλητές να προμηθεύουν με κρασί τους στρατιώτες που έκαναν στάση στην πόλη».

Οι αρχαιολόγοι εστίασαν για πρώτη φορά την προσοχή τους στο συγκεκριμένο σημείο μετά τον αποχαρακτηρισμό και τη δημοσίευση φωτογραφιών τις οποίες είχε τραβήξει η CIA με δορυφόρο τη δεκαετία του 60. Σε αυτές τις φωτογραφίες διαφαίνονταν τα «όρια» μιας πόλης, κάτι που ώθησε τους αρχαιολόγους να εξασφαλίσουν τις ειδικές άδειες για να ξεκινήσουν τις ανασκαφές.

Οι αρχαιολόγοι γνώριζαν από παλιά ότι στη θέση Νταρμπάντ ι Ράνια, στην τεχνητή λίμνη Ντουκάν στον ποταμό μικρό Ζάμπ υπάρχουν αρχαία. Το σημείο ήταν ανέκαθεν στρατηγικής σημασίας, όμως η ιστορία του δεν είχε αποδειχθεί με στοιχεία.

Όλα αυτά μπορεί σε εμάς τους σύγχρονους Έλληνες να μην λένε και πολλά. Ωστόσο πρόκειται για μια θέση κοντά στο χωριό Γαυγάμηλα, όπου έγινε η ιστορική μάχη που έδωσε στον Αλέξανδρο το θρόνο της Περσικής Αυτοκρατορίας και λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα Άρβυλα τη σημερινή Ερμπίλ, την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν.

Ιστορικά η θέση δεν είχε καμία σημασία για τη CIA. Οι Αμερικανοί ωστόσο ήθελαν να γνωρίζουν τα πάντα για την περιοχή που βρίσκεται σε ένα σημείο κλειδί ανάμεσα σε Τουρκία, Ιράκ, Ιράν και Συρία και έτσι από τη δεκαετία του 1960 είχαν βάλει μπροστά την επιχείρηση Corona για την πλήρη χαρτογράφησή της.

Έτσι κατασκοπευτικοί δορυφόροι μπήκαν μπροστά και κατέγραψαν τα πάντα. Στις εικόνες από το στρατηγικής σημασίας σημείο φαίνεται ολοκάθαρα ότι στο πέρασμα Καλάτγκα Νταρμπάντ υπάρχουν ενδείξεις αρχαίας πόλης.

Άλλωστε η ονομασία Καλάτγκα Νταρμπάντ σημαίνει στην κουρδική γλώσσα κάστρο στο ορεινό πέρασμα.

Οι δεκαετίες πέρασαν και τα στοιχεία της CIA αποχαρακτηρίστηκαν. Έφτασαν ως τα χέρια των ειδικών του Βρετανικού Μουσείου οι οποίοι γνώριζαν την σημασία της περιοχής την περίοδο των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων.

Όταν είδαν τις εικόνες πάρθηκε η απόφαση για έρευνα.

Η έρευνα άργησε σχεδόν 20 χρόνια από την περίοδο του αποχαρακτηρισμού των δορυφορικών εικόνων της CIA, ωστόσο είχε αποτελέσματα.

Έτσι προέκυψαν τα αποτελέσματα που οδήγησαν στην αποκάλυψη της αρχαίας πόλης που έχτισε ο Μέγας Αλέξανδρος.

Στο σχεδιάγραμμα των ειδικών φαίνεται ξεκάθαρα το εξωτερικό τείχος, αλλά και η ακρόπολη, όπως επίσης και εγκαταστάσεις για την παραγωγή κρασιού, αλλά και ναοί.

Ο Δρ. MacGinnis και οι συνάδελφοί του χρησιμοποίησαν drones για να προσδιορίσουν επακριβώς που βρίσκονταν τα όρια των κτιρίων της χαμένης πόλης του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τα οποία παρέμειναν θαμμένα επί χιλιετίες.

Στην περιοχή έχουν βρεθεί ακόμη ελληνικά νομίσματα και αγάλματα προσώπων της ελληνικής μυθολογίας, μεταξύ των οποίων η Περσεφόνη και ο Άδωνις. Αξίζει να σημειωθεί ότι προσωπικό του Βρετανικού Μουσείου έχει αναλάβει εδώ και λίγο καιρό την εκπαίδευση Ιρακινών ειδικών πολιτισμικής κληρονομιάς, στο πλαίσιο ενός προγράμματος κρατικής χρηματοδότησης.

Στόχος του προγράμματος, η διάσωση και η προστασία σημαντικών αρχαιοτήτων στις περιοχές της Μέσης Ανατολής οι οποίες έχουν πληγεί από τις ένοπλες συγκρούσεις και την λεηλασία των τρομοκρατών, όπως η συγκεκριμένη περιοχή στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Πηγή: pronews.gr

Μεγάλη ανακάλυψη: Βρέθηκε πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου - Πως εμπλέκεται η CIA Μεγάλη ανακάλυψη: Βρέθηκε πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου - Πως εμπλέκεται η CIA Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 28, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.