Τσουνάμι... «έσωσε» την Ποτίδαια από τους Πέρσες

Σωτήριο φαίνεται να αποδείχθηκε ένα τσουνάμι για την Ποτίδαια, στην χερσόνησο της Κασσάνδρας, το οποίο, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ, εμπόδισε τους Πέρσες εισβολείς τον χειμώνα του 479 πΧ. Η μελέτη μάλιστα προειδοποιεί για το σεισμικό κίνδυνο που υπάρχει στην περιοχή αυτή και για την πιθανότητα να επαναληφθεί το φαινόμενο.

Οι νέες γεωλογικές μελέτες αφήνουν να εννοηθεί ότι η περιοχή μπορεί να είναι ευάλωτη σε κάποιο παλιρροϊκό κύμα, εξήγησε ο Κλάους Ράιχερτερ, του Πανεπιστημίου του Ααχεν, ο κυριότερος συγγραφέας της μελέτης. Ο Ηρόδοτος είχε περιγράψει τότε το παράξενο φαινόμενο, την «απόσυρση» της θάλασσας από την Ποτίδαια και τα τεράστια κύματα που ακολούθησαν.

Ο Ράιχερτερ και οι συνάδελφοί του επαλήθευσαν την αφήγηση αυτή αναλύοντας δείγματα που έλαβαν από τη χερσόνησο της Κασσάνδρας και τα οποία αποκάλυψαν ενδείξεις ενός θαλάσσιου φαινομένου "μεγάλης ισχύος, όπως τεράστια κύματα.

Από τις ανασκαφές που έγιναν επίσης κοντά στην γειτονική, αρχαία πόλη της Μένδης διαπιστώθηκε ότι την εποχή εκείνη σημειώθηκαν πολύ έντονα φυσικά φαινόμενα στην περιοχή. Το ιζηματογενές στρώμα της Μένδης περιέχει όστρακα πολύ παλαιότερης εποχής που πιθανότατα μεταφέρθηκαν εκεί από τα βάθη της θάλασσας, μέσω των τεράστιων παλιρροϊκών κυμάτων.

Η ζώνη αυτή δεν περιλαμβάνεται στις δέκα περιοχές της Ελλάδας όπου θεωρείται ότι υπάρχει κίνδυνος για δημιουργία τσουνάμι. Ωστόσο, ο Ράιχερτερ εκτιμά ότι ο κίνδυνος για τσουνάμι στην βόρεια Ελλάδα είναι υπαρκτός

Όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων το οποίο αναδημοσιεύεται στην εφημερίδα «Hamburger Abendblatt», ο κίνδυνος για τσουνάμι στην Ελλάδα είναι υποτιμημένος, καθώς τα προηγούμενα 5000 χρόνια υπήρχαν στα βόρεια συνέχεια τέτοια φαινόμενα.

Σύμφωνα με τον Γερμανό καθηγητή, κύματα ύψους 3-5 μέτρων θα μπορούσαν να πλήξουν τις ακτές, επομένως η βορειονατολική ακτή θα πρέπει να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των πλέον επικίνδυνων περιοχών για τσουνάμι στην Ελλάδα.

Ο ερευνητής θα παρουσιάσει τη μελέτη του στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Σεισμολογίας (SSA) στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας.

Πηγές: ethnos, visaltis

Τσουνάμι... «έσωσε» την Ποτίδαια από τους Πέρσες Τσουνάμι... «έσωσε» την Ποτίδαια από τους Πέρσες Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Σάββατο, Ιουλίου 08, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.