Χέρισφα, ο θεός που γεννήθηκε σε αρχέγονα έλη

Χρυσό φυλακτό του Χέρισφα [ Herishef], 720-700 π.Χ.

Ο Herishef είναι ένας πολύ αρχαίος και ξεχασμένος αιγυπτιακός θεός.

Συνδέεται με τη γονιμότητα και τη δημιουργία της ζωής. Το όνομά του σημαίνει «αυτός που είναι στη λίμνη του». Πιστεύεται ότι έχει προκύψει από τα αρχέγονα έλη, και συνδέεται με την δημιουργία της Γης γι ‘αυτό συνδέεται συχνά με τον Όσιρι, βασιλιά του υποκόσμου και του θεού της βλάστησης, και τον Re, ο οποίος είναι ο ήλιος στον ουρανό κάθε μέρα και με τον υπόκοσμο το βράδυ.

Στην περίπτωση του αγάλματος μας, η συνεργασία είναι με τον Όσιρη. Μπορεί να εξηγηθεί από το κεφάλι φόρεμα του, που ονομάζεται στέμμα «Atef». Ο Όσιρις σχεδόν πάντα απεικονίζεται φορώντας το.

Γιατί θα απεικονίζονταν ο Χέρισφα φορώντας ένα κοστούμι άλλου θεού; Λοιπόν, για τους αρχαίους Αιγύπτιους οι θεοί αντιπροσώπευαν φυσικές δυνάμεις και αφηρημένες ιδέες.

Δεν ήταν ασυνήθιστο να συνδυάσουμε τις ιδιότητες δύο θεών σε ένα συμβολικό τεχνούργημα που αντιπροσωπεύει μια νέα ιδέα. Οι θεοί των Αιγυπτίων ήταν εδώ και για πολύ καιρό, γι 'αυτό έπρεπε να προσαρμόσουν τους θεούς τους στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των ανθρώπων και αυτός είναι ένας τρόπος που επιτεύχθηκε.

Ο Χέρισφα λατρεύτηκε τουλάχιστον από την πρώτη Ενδιάμεση Περίοδο (περ. 2181-2055 π.Χ.) μέχρι τη Ρωμαϊκή εποχή. Αντικείμενο αφιερωμένο στον Χέρισφα ανακαλύφθηκε στο ναό της Ίσιδας στην Πομπηία.

Το παραπάνω χρυσό αγαλματίδιο που προβλήθηκε στην Αίθουσα της Αρχαίας Αιγύπτου, ανακαλύφθηκε από τον περίφημο Αιγυπτιολόγο Flinders Petrie περί το 1904 στα λείψανα του μεγάλου ναού του Ηρήσιου, που βρίσκεται στην αρχαία πόλη της Ηρακλειόπολης, το λατρευτικό κέντρο του θεού. Σε ένα ενδιαφέρον παιχνίδι της τύχης, τυχαίνει να έχουμε το φέρετρο ενός ιερέα αφιερωμένου στον Χέρισφα, που ονομάζεται Ankhemmaat.

Χέρισφα, ο θεός που γεννήθηκε σε αρχέγονα έλη Χέρισφα, ο θεός που γεννήθηκε σε αρχέγονα έλη Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Ιουνίου 28, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.