Ερευνητές θα αναζητήσουν το πλοίο των οργίων του Καλιγούλα

Φημιζόταν για την βίαιη τετραετή βασιλεία του και την αγάπη του για τα άγρια όργια. Τώρα, οι ερευνητές θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν το σκάφος που χρησιμοποιούσε για τα όργιά του ο αυτοκράτορας Καλιγούλας, πριν από 2.000 χρόνια.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να βουτήξουν στο κάτω μέρος της λίμνης Νέμι στην Ιταλία για να βρουν το 120 μέτρων σκάφος του φημισμένου ηγεμόνα. Ελπίζουν πως το σκάφος – που περιγράφεται ως το πρώτο πολυτελές κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο – θα δώσει μια εικόνα για το διεφθαρμένο τρόπο ζωής του Καλιγούλα.

Ο αυτοκράτορας Καλιγούλας είχε μία άγρια τετραετή βασιλεία από το 37μ.Χ. έως το 41 μ.Χ., στην οποία ήθελε συνέχεια να διασκεδάζει, προσπάθησε να διορίσει το άλογο του ως πρόξενο και κοιμήθηκε με την αδερφή του, προτού δολοφονηθεί από τους διαδόχους του.

Ο απείθαρχος Καλιγούλας φημιζόταν για τα τεράστια πάρτι στο σκάφος του περιελάμβαναν όργια, αλλά οι ερευνητές τόσα χρόνια δεν έχουν καταφέρει να το εντοπίσουν.

Τώρα, οι δύτες σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν σαρωτές για να ερευνήσουν το κάτω μέρος της λίμνης Νέμι προς αναζήτηση του σκάφους.

Δύο μικρότερα πλοία έχουν ήδη ανακαλυφθεί στην ηφαιστειακή λίμνη, αλλά οι ερευνητές υποπτεύονται πως το πλοίο του Καλιγούλα μπορεί να εξακολουθεί να παραμένει στο βυθό της λίμνης.

Ο Αλμπέρτο Μπερτούτσι δήμαρχος της Νέμι, δήλωσε στους Times: «Αν είναι εκεί κάτω, και είναι τόσο μεγάλο, τότε μιλάμε για το πρώτο πολυτελές κρουαζιερόπλοιο στον κόσμο. Κάθε αυτοκράτορας είχε μία βίλα – αλλά ο Καλιγούλας απαιτούσε επιπλέοντες βίλες εφοδιασμένες με κίονες, ζεστό νερό, χρυσό και ψηφιδωτά».

Το ένα από τα δύο πλοία του Καλιγούλα που ήρθαν στην επιφάνεια το 1920.

Η ομάδα των ερευνητών έφτασε στη λίμνη πριν από τρεις ημέρες, οπλισμένη με ένα σόναρ για να αναζητήσει για χαμένα αντικείμενα στο νερό και ένα σκάνερ που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να εντοπίζει αντικείμενα θαμμένα μέχρι και 2,7 μέτρα από το έδαφος.

Ο κος Μπερτούτσι είπε: «Οι δύτες έχουν προσπαθήσει να βρουν το πλοίο στη λίμνη, αλλά η λάσπη περιορίζει την ορατότητα στα 15 εκατοστά».

Τον 16ο αιώνα ο Φραντσέσκο ντε Μάρκι, ένας Ιταλός ευγενής, είχε ανακαλύψει δύο μικρότερα πλοία στη λίμνη Νέμι.

Ο κος Μπερτούτσι είπε: «Ανέφερε πως έφερε στην επιφάνεια λείψανα από τα άλλα δύο πλοία και μίλησε για ένα σκάφος που είχε μήκος πάνω από 400 πόδια. Από τότε έχουμε προφορικές μαρτυρίες από τους ψαράδες που πιάνουν στα δίχτυα τους διάφορα αντικείμενα σε εκείνο το σημείο».

Σε βιβλίο του με τίτλο «Οι ζωές των Δώδεκα Καισάρων» ο Ρωμαίος ιστορικός, Σουετώνιος, περιέγραψε τα τεράστια σκάφη του Καλιγούλα.

Έγραψε: «Δέκα σειρές κουπιών… συμπληρώνονται με άφθονα λουτρά, στοές και σαλόνια και εφοδιασμένο με μια μεγάλη ποικιλία από αμπέλια και οπωροφόρα δέντρα».

Η λίμνη Νέμι στην Ιταλία όπου οι ερευνητές θα αναζητήσουν το πλοίο των οργίων του Καλιγούλα

Όταν ο Καλιγούλας δολοφονήθηκε το 41 μ.Χ., πιστεύεται πως τα σκάφη του μπορεί να βυθίστηκαν σε μια προσπάθεια να χαθεί η κληρονομιά του. Τα δύο μικρότερα πλοία, τα οποία ήρθαν στην επιφάνεια το 1920, ήταν πολύ προχωρημένα για την εποχή τους. Ήταν εξοπλισμένα με μοντέρνα ναυτική τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των αντλιών εμβόλου και μια άγκυρα την οποία επανευφήρε το Βασιλικό Ναυτικό το 1841.

Είχαν επίσης περίτεχνα χάλκινα κεφάλια λιονταριού, αν και αυτά αφαιρέθηκαν και τώρα στεγάζονται στο Εθνικό Ρωμαϊκό Μουσείο της Ρώμης.

Τα ίδια τα πλοία φυλάσσονταν σε ένα μουσείο δίπλα στη λίμνη, το οποίο δυστυχώς, κάηκε το 1944.

Οι ερευνητές θα σαρώσουν τώρα τη λίμνη για δέκα ημέρες προς αναζήτηση του πλοίου.

Ο Μπερτούτσι πρόσθεσε: «Τώρα, μετά από 2.000 χρόνια, μπορούμε να ανακαλύψουμε επιτέλους, αν υπάρχει ένα τρίτο πλοίο εκεί κάτω».

Ερευνητές θα αναζητήσουν το πλοίο των οργίων του Καλιγούλα Ερευνητές θα αναζητήσουν το πλοίο των οργίων του Καλιγούλα Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Παρασκευή, Απριλίου 07, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.