Στην 5αδα των διασημότερων προσκυνηματικών τόπων ο αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων

Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων θα αποτελέσει το επόμενο διάστημα έναν από τους πέντε διασημότερους τόπους προσκυνήματος (μαζί με τη Λούρδη, τον Άγιο Ιάκωβο της Κομποστέλα, τη Φάτιμα, τη Ρώμη και τους Αγίους Τόπους) που θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα του Βαυαρικού Οργανισμού Τουρισμού με το γενικότερο τίτλο: «Προσκυνηματικές περιηγήσεις στη Βόρεια Ελλάδα».

Το παραπάνω ανακοίνωσε η διευθύντρια του Βαυαρικού Οργανισμού Τουρισμού, το οποίο κατέχει ηγετική θέση στον τομέα του προσκυνηματικού τουρισμού, με έδρα το Μόναχο (Heidi Ritter), στη διάρκεια της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης ΙΤΒ του Βερολίνου.

Αυτό αναφέρεται σε τηλεγράφημα με τίτλο: «Ο Απόστολος Παύλος ενώνει Έλληνες και Γερμανούς - Βαυαρικό γραφείο προσκυνηματικού τουρισμού διοργανώνει ταξίδια στους Φιλίππους», του δημοσιογράφου Andreas Öhler, για λογαριασμό του Καθολικού Πρακτορείου Ειδήσεων το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμος Καβάλας, όπου συμμετείχε με δικό του περίπτερο στην παραπάνω Διεθνή Προσκυνηματική Έκθεση του Βερολίνου.

Στο τηλεγράφημα τονίζεται ότι στα τέλη Μαρτίου ο Βαυαρικός Οργανισμός Τουρισμού πρόκειται να διοργανώσει ένα ταξίδι στην Καβάλα, στο οποίο θα συμμετάσχουν άτομα που θα λειτουργήσουν ως «πολλαπλασιαστές», θα συμβάλλουν δηλαδή στην προώθηση του τουρισμού στην περιοχή. Στο ταξίδι θα συμμετάσχει και ο Βοηθός Επίσκοπος του Μονάχου, Wolfgang Bischof.

Ο Δήμος Καβάλας, ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή 17 Μαρτίου, θα επισκεφθούν την Καβάλα στελέχη του Βαυαρικού Οργανισμού Τουρισμού, με επικεφαλής της διευθυντήριά του, Heidi Ritter, συνοδευόμενη από τον Βοηθό Επίσκοπο Μονάχου και πολλούς ταξιδιωτικούς πράκτορες σε μια πρώτη επίσκεψη γνωριμίας. Κατά την παραμονή τους θα συναντηθούν με τη δήμαρχο Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, τον μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιο, ενώ θα περιηγηθούν στην παλιά πόλη της Καβάλας και βέβαια στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.

Να σημειωθεί, ότι η συμβολή του υφυπουργού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας και Εντεταλμένου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Hans-Joachim Fuchtel, ήταν καθοριστική για την ανάδειξη και προβολή των Φιλίππων στη γερμανική τουριστική αγορά και η συμφωνία αυτή αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας πολύ καλής συνεργασίας, που είχε αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στον ίδιο, τη δήμαρχο Καβάλας κι άλλους τοπικούς φορείς.

Το τηλεγράφημα αναφέρει ότι ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης χαιρετίζει τη νέα συνεργασία μεταξύ της γερμανικής εκκλησίας και της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «2,2 εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες επισκέφτηκαν τον προηγούμενο χρόνο την Ελλάδα. Πρόκειται για αύξηση του αριθμού των Γερμανών τουριστών, αλλά εμείς θεωρούμε πως μπορεί ν’ αυξηθεί ακόμη περισσότερο».

Στο τηλεγράφημα ο δημοσιογράφος κάνει εκτενή αναφορά στη σημασία των Φιλίππων στη διάδοση του Χριστιανισμού στην Ευρώπη, μέσα από την επίσκεψη του Απόστολου Παύλου και τις δυο «προς Φιλιππησίους» επιστολές του και επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Ο Χριστιανισμός έφτασε στην Ευρώπη με αφετηρία τους Φιλίππους.

Το Βαυαρικό Γραφείο Προσκυνηματικού Τουρισμού σχεδιάζει να προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού Γερμανών επισκεπτών, υποστηρίζοντας με τον τρόπο αυτό την ανάπτυξη των αδύναμων δομών της συγκεκριμένης περιφέρειας. Το 49 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος και οι συνεργάτες του Σίλας και Τιμόθεος έφτασαν κατά την δεύτερη αποστολική περιοδεία στην Ανατολική Μακεδονία. Αρχικά επισκέφτηκαν τη Νεάπολη, τη σημερινή Καβάλα. Από εκεί συνέχισαν με προορισμό τη σημαντική αποικία των Φιλίππων.

Εκεί, ο Απόστολος Παύλος βάπτισε, σύμφωνα με την παράδοση, μια έμπορο πορφύρας, την Λυδία. Αργότερα, ίδρυσε στο σημείο αυτό την πρώτη χριστιανική κοινότητα σε ευρωπαϊκό έδαφος. Έκτοτε, οι Φίλιπποι θεωρούνται η πύλη μέσω της οποίας ο Χριστιανισμός έφτασε στην Ευρώπη και από εκεί διαδόθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Η επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς Φιλιππησίους είναι ένα σημαντικό βιβλικό κείμενο της Καινής Διαθήκης.

Το 2016 ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων ανακηρύχθηκε από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε αφορμή για την προσπάθεια τόνωσης του τουρισμού στην Ανατολική Μακεδονία, της οποίας οι δομές είναι μάλλον αδύναμες. Παρά την ιστορική και θρησκευτική τους σημασία, οι Φίλιπποι με τις πρωτοχριστιανικές βασιλικές δεν συγκαταλέγονται ακόμη μεταξύ των κύριων πόλων έλξης τουρισμού.

Ομάδες προσκυνητών – συχνά από την Κορέα – επισκέπτονται, μεταξύ άλλων, την εκκλησία και προσεύχονται στην τοποθεσία της βάπτισης της Αγίας Λυδίας. Ωστόσο, οι Φίλιπποι δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμη ως χριστιανικός τόπος προσκυνήματος για Ευρωπαίους Καθολικούς προσκυνητές. Αυτό πρόκειται να αλλάξει».

Στην 5αδα των διασημότερων προσκυνηματικών τόπων ο αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων Στην 5αδα των διασημότερων προσκυνηματικών τόπων ο αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Μαρτίου 15, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.