Ο Θρόνος του Όμβριου Δία στο λόφο της Φιλοθέης

Ο Θρόνος του Όμβριου Δία, δηλαδή του θεού των βροχών και των κεραυνών βρίσκεται στο λόφο της Φιλοθέης. Μετά από μία ανηφορική διαδρομή της οποίας η κατάληξη προσφέρει μια συγκλονιστική πανοραμική θέα της Αθήνας, βρίσκεται το σημείο όπου κατά την αρχαιότητα λατρευόταν ο Όμβριος Ζεύς, όπως μαρτυρούν και τα ευρήματα αρχαιολογικών ανασκαφών.

Το 1978, ο αρχαιολόγος Hans Lauter του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών πραγματοποίησε ανασκαφές οι οποίες έφεραν στο φως κατάλοιπα κτηρίων τα οποία σχετίστηκαν με την κλασσική λατρεία του Διός.

Η ανασκαφή αποκάλυψε τα θεμέλια του λίθινου βωμού, τον οποίο περιέβαλλε κυρτός τοίχος. Τα ευρήματα αυτά χρονολογούνται στο τρίτο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ. Και σχετίζονται με τον Όμβριο Δία.

Ο Θρόνος του Όμβριου Δία στο λόφο της Φιλοθέης

Η παλαιότερη ιστορία του χώρου δεν είναι απόλυτα σαφής. Υπάρχουν ενδείξεις για χρήση της κορυφής του λόφου κατά την προχωρημένη Γεωμετρική περίοδο (8ος αιώνας π.Χ.) λόγω των κεραμικών αναθημάτων και ενός ελλειψοειδούς κτηρίου που ανεγέρθηκε γύρω στο 700 π.Χ. Από αυτό το κτήριο, σώζεται ο περιμετρικός τοίχος ο οποίος είναι χτισμένος με πελεκημένους ογκόλιθους. Εσωτερικά του κτηρίου υπήρχε χτιστό λίθινο έδρανο.

Νοτιότερα, σε μικρή απόσταση, βρίσκονται τα θεμέλια κυρτού τοίχου που πιστεύεται ότι ανήκε σε μεγάλο τύμβο.

Όσον αφορά στο ελλειψοειδές κτήριο, πιστεύεται ότι εάν δεν ανήκε στην πρώιμη λατρεία του Όμβριου Διός, θα πρέπει να ήταν ιερή οικία, όπου τελούνταν τελετουργίες προς τιμήν του ιδρυτή ήρωα. Στο εσωτερικό του κτηρίου βρέθηκαν αντικείμενα διακοσμημένης κεραμικής και πήλινα ειδώλια που παριστάνουν άλογα, ανδρικές μορφές, και έναν κένταυρο.

Ο χθόνιος χαρακτήρας των ευρημάτων (μία τρυπημένη κοτύλη, δηλαδή μικρό κύπελλο με δύο λαβές κα.) υποδηλώνει το θρησκευτικό χαρακτήρα του κτηρίου. Τα κινητά ευρήματα εκτίθενται στην Αρχαιολογική Συλλογή της Κηφισιάς.

Ο Θρόνος του Όμβριου Δία στο λόφο της Φιλοθέης Ο Θρόνος του Όμβριου Δία στο λόφο της Φιλοθέης Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 10, 2017 Rating: 5

1 σχόλιο:

Από το Blogger.