Οι τεχνικές λατόμησης και η εξάπλωση του φημισμένου κατά την αρχαιότητα Πράσινου Θεσσαλικού Λίθου

Είναι ο τίτλος της διάλεξης που θα δώσει ο Βασίλης Μέλφος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, ώρα 20.00 στην Αίθουσα «Μανόλης Ανδρόνικος» του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

O Πράσινος Θεσσαλικός Λίθος υπήρξε ένα από τα πιο φημισμένα πετρώματα της Αρχαιότητας (1ος αι. π.Χ. - 6ος αι. μ.Χ.). Τα ρωμαϊκά και βυζαντινά λατομεία στη Χασάμπαλη της Λάρισας, με τα ίχνη λάξευσης και λατόμησης αποτελούν σημαντικούς μάρτυρες για την τεχνολογία της εξόρυξης.

Ο λίθος αυτός χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή μονολιθικών κιόνων και επενδύσεων σε μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κωνσταντινούπολη, στη Ρώμη, και από τη Συρία έως τη Σεβίλλη της Ισπανίας και μέχρι την Τυνησία.

Λίγα λόγια για τον ομιλητή

Ο Βασίλης Μέλφος είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογίας του Α.Π.Θ. και η ερευνητική του δραστηριότητα αφορά μεταξύ άλλων στη μελέτη της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, με έμφαση στα αρχαία λατομεία μαρμάρου και στον προσδιορισμό της πηγής προέλευσης των πρώτων υλών από μαρμάρινα αντικείμενα και αρχιτεκτονικά μέλη μνημείων της αρχαιότητας.

Την εκδήλωση διοργανώνει ο Σύνδεσμος των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το οικείο Μουσείο.

Είσοδος ελεύθερη.

Πηγή: SharpDialogue, anaskafi

Οι τεχνικές λατόμησης και η εξάπλωση του φημισμένου κατά την αρχαιότητα Πράσινου Θεσσαλικού Λίθου Οι τεχνικές λατόμησης και η εξάπλωση του φημισμένου κατά την αρχαιότητα Πράσινου Θεσσαλικού Λίθου Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Κυριακή, Φεβρουαρίου 19, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.