Ο πίνακας ηλικίας 450 χρόνων που περιέχει πάνω από 100 παροιμίες που χρησιμοποιούμε ακόμη και σήμερα

"Όταν λείπει η γάτα, χορεύουν τα ποντίκια". "Και οι τοίχοι έχουν αυτιά". Και ποιος δεν ξέρει αυτές τις παροιμίες. Και δεν είναι υπάρχουν μόνο στην Ελληνική γλώσσα.

Έχοντας αυτό κατά νου, πριν από σχεδόν 450 χρονιά, ο Φλαμανδός ζωγράφος Πίτερ Μπρίγκελ ο πρεσβύτερος ζωγράφισε τον πίνακα Nederlandse Spreekwoorden, δηλαδή Παροιμίες των Κάτω Χωρών, γνωστός και ως Φλαμανδικές Παροιμίες ή Ο Γαλάζιος Μανδύας ή Ο Κόσμος Ανάποδα.

Ο πίνακας, έργο από ελαιοχρώματα σε ξύλο βελανιδιάς, απεικονίζει σκηνή στην οποία άνθρωποι, κατά κύριο λόγο, αλλά και ζώα και αντικείμενα χρησιμοποιούνται για να εικονογραφήσουν 100 παροιμίες και ιδιώματα της φλαμανδικής-ολλανδικής γλώσσας.

Ο Μπρίγκελ, γνωστός για την περίτεχνη και λεπτομερή εργασία του, δημιούργησε ένα έργο που εκ πρώτης φαίνεται σαν μια απλή σκηνή σε ένα χωριό με πολλούς χαρακτήρες, αλλά τελικά αποκαλύπτεται να είναι κάτι περισσότερο απ' αυτό.

Αρκετές από τις φλαμανδικές παροιμίες είναι παρόμοιες με τις Eλληνικές, ενώ άλλες δεν χρησιμοποιούνται πια.

Φωτιά στα μπατζάκια μου

Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό

Πολλές φορές πάει η στάμνα στη βρύση, μια θα σπάσει

Κάνω μνημόσυνο με ξένα κόλυβα

Το Google Arts & Culture διαθέτει μια εικόνα σε high resolution που επιτρέπει να δει κανείς με μεγάλη λεπτομέρεια την κάθε παροιμία, ενώ όλες τις παροιμίες -και τις αντίστοιχες ελληνικές τους- μπορεί να βρει κανείς στη wikipedia

Ο πίνακας ηλικίας 450 χρόνων που περιέχει πάνω από 100 παροιμίες που χρησιμοποιούμε ακόμη και σήμερα Ο πίνακας ηλικίας 450 χρόνων που περιέχει πάνω από 100 παροιμίες που χρησιμοποιούμε ακόμη και σήμερα Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Παρασκευή, Ιανουαρίου 20, 2017 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.