«Στο φως» αρχαίο κρεοπωλείο στην αγορά της αρχαίας Μεσσήνης

Κρεοπωλείο και δίπλα παντοπωλείο. Το πρώτο έχει αποκαλυφθεί στη δωρική στοά μήκους 34 μέτρων που βρέθηκε στη δυτική πλευρά της Αγοράς της αρχαίας Μεσσήνης.

Μάλιστα, ήταν τόσο πολυσύχναστο ώστε, όπως μας είπε ο ανασκαφέας Πέτρος Θέμελης, «έχει δημιουργηθεί γούβα στο κατώφλι του από τα πόδια των ανθρώπων που το διάβαιναν επί αιώνες» (3ος π.Χ.- 4ος μ.Χ. αι.).

Μαζί με τη στοά λοιπόν θα «σηκωθεί» και το περιστύλιο με τους αρράβδωτους κίονες, που αντιστοιχεί σε αρχαίο κρεοπωλείο (σφαγείο για την ακρίβεια), το οποίο αποτελούσε ένα από τα καταστήματα αυτής της πλευράς της Αγοράς. Η υλοποίηση όλων αυτών έχει ήδη ξεκινήσει, μετά και τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Ο κ. Θέμελης τονίζει πως είναι η πρώτη φορά που εντοπίζουμε κρεοπωλείο στους ελληνιστικούς χρόνους. Συνήθως έχουμε το ρωμαϊκό macelum. Η μικρή αυλίτσα χρησιμοποιούνταν ως σφαγείο. Το κρεοπωλείο ταυτίστηκε με επιγραφή του 1ου αι. μ.Χ., που βρέθηκε στη στοά και πληροφορεί ότι ένας εύπορος Μεσσήνιος ξόδεψε 1.875 δηνάρια από την περιουσία του για να επισκευαστεί η στέγη της και να τοποθετηθούν κονιάματα.

Η ογκώδης πέτρα με οπή για το δέσιμο των μεγάλων ζώων, που εντοπίστηκε στη βορειοανατολική γωνία του περιστυλίου

Υπάρχουν και σημαντικά ίχνη που μαρτυρούν τη χρήση ως σφαγείου και μαγαζιού: Μια ογκώδης πέτρα με οπή για το δέσιμο των μεγάλων ζώων, που εντοπίστηκε στη βορειοανατολική γωνία του περιστυλίου, όπως και οι αύλακες γύρω από την πέτρα όπου έτρεχαν το αίμα και το νερό.

«Υπάρχει μια επιγραφή που συνδέεται με γενικές επισκευές κτιρίων τα οποία είχαν καταστραφεί από σεισμό. Ενα από αυτά είναι και η στοά ενός παντοπωλείου, που δεν έχουμε βρει ακόμα, και σύμφωνα με την επιγραφή ήταν κοντά στη στοά του κρεοπωλείου» συμπληρώνει ο κ. Θέμελης.

Η αναστήλωση της δωρικής στοάς, που έχει ήδη ξεκινήσει, δεν θα αργήσει να ολοκληρωθεί. Υπάρχει όλο το υλικό και δεν χρειάζεται παραπάνω από ένας μήνας για να τοποθετηθεί στη θέση του.

Το αναστηλωτικό πρόγραμμα, που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στον αρχαιολογικό χώρο, είναι ενταγμένο σε ΕΣΠΑ. Ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους -εκτός αν δοθεί μικρή, ευκταία παράταση- και αφορά επίσης στις αναστηλώσεις μνημείων όπως της τρίκλιτης βόρειας στοάς της Αγοράς, των εντυπωσιακών Γυμνασίου και Σταδίου και ενός πύργου στα τείχη της αρχαίας Μεσσήνης.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ, ethnos.gr

«Στο φως» αρχαίο κρεοπωλείο στην αγορά της αρχαίας Μεσσήνης «Στο φως» αρχαίο κρεοπωλείο στην αγορά της αρχαίας Μεσσήνης Reviewed by Αρχαία Ελληνικά on Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 23, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.