Αμφίπολη: Το μυστικό στον τρίτο τοίχο

Ξεκινούν με μεγάλη προσοχή οι ανασκαφικές εργασίες των αρχαιολόγων για να αποκαλυφθεί τι κρύβεται πίσω από τα πανέμορφα γλυπτά.

Στον πρώτο τοίχο βρέθηκαν οι Σφίγγες, στον δεύτερο οι Καρυάτιδες, με το βλέμμα στον τρίτο για το πιο εντυπωσιακό εύρημα του μνημείου.

Τι θα υπάρχει άραγε έξω από την είσοδο του θαλάμου; Τι επέλεξε ο κατασκευαστής του τάφου για την τρίτη είσοδο που, όπως όλα δείχνουν, ίσως οδηγεί στον νεκρό; Γλυπτό; Ζωγραφική παράσταση; Ίσως να υπάρχει κάποιο έργο σπουδαίας τέχνης ή, ακόμη, μπορεί να βρεθεί θύρα πλούσια διακοσμημένη. Έτσι λοιπόν οι αρχαιολόγοι, καθώς απέχουν ελάχιστα από τον τρίτο διαφραγματικό τοίχο, προετοιμάζονται για όλα.

Σύμφωνα με το Έθνος, προς το παρόν, έβαλαν υποστυλώματα στον εν λόγω τρίτο τοίχο και έχει συγκληθεί ειδική σύσκεψη για σήμερα το πρωί. Αν και η ανασκαφική ομάδα είχε σκοπό να ξεκινήσει χθες ακόμη τις εργασίες στον τρίτο θάλαμο, όμως οι μηχανικοί προτίμησαν να εκτιμηθούν όλες οι παράμετροι και σήμερα θα επιχειρηθεί η είσοδος και με τη βοήθεια ειδικού φωτισμού, ώστε να δουν το μυστικό που κρύβει ο τρίτος τοίχος.

Μέχρι στιγμής το μόνο που έχουν δει οι ανασκαφείς από την τρύπα ψηλά στον διαφραγματικό τοίχο είναι χώματα.

Όπως αποδεικνύεται πάντως από τα χθεσινά ευρήματα οι Καρυάτιδες είναι εξαιρετικής τέχνης. Τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας διαπίστωσαν ότι οι εσωτερικοί βραχίονες των Καρυάτιδων δεν στήριζαν το επιστύλιο,καθώς δεν παρατηρούνται σύνδεσμοι μολυβδοχόησης, ούτε επεξεργασία της κάτω επιφάνειας του επιστυλίου, ώστε να δικαιολογείται η άποψη της στήριξης.

Έτσι, καταρρίπτονται οι υποθέσεις που βλέπουν εδώ και μέρες το φως της δημοσιότητας και η ομάδα με βάση τα στοιχεία που διαθέτει επιμένει πως τα χέρια τους έκαναν αποτρεπτική κίνηση "προειδοποιώντας" τον παρείσακτο που ήθελε να μπει στον τάφο.

Σημειώνεται πως χθες προχώρησαν οι εργασίες απομάκρυνσης των αμμωδών χωμάτων στον χώρο, μπροστά και πίσω από τον διαφραγματικό τοίχο με τις Καρυάτιδες. Μέχρι τη στάθμη της μαρμάρινης οροφής, οι δύο πλευρικοί τοίχοι του καλύπτονται από μαρμάρινους ορθοστάτες, οι οποίοι μιμούνται τον περίβολο. Παράλληλα, προχώρησαν οι τεχνικές εργασίες για την αντιστήριξη και την υποστήλωση του μνημείου, στον χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες.

Μεταξύ άλλων, ολοκληρώθηκε η ασφαλής υποστήλωση της μαρμάρινης πλάκας οροφής, ενώ για την προστασία του μνημείου και των εργαζομένων τοποθετήθηκε αλεξικέραυνο στην κορυφή του λοφου.

Αμφίπολη: Το μυστικό στον τρίτο τοίχο Αμφίπολη: Το μυστικό στον τρίτο τοίχο Reviewed by Αναστάσιος on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 12, 2014 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.