Φεύγουν για πρώτη φορά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο!

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ή, όπως τα έχουμε λανθασμένα συνηθίσει να τα ονομάζουμε, τα Ελγίνεια, αφήνουν το Βρετανικό Μουσείο.

Όπως σημειώνει, όμως, και η Βρετανή δημοσιογράφος της Telegraph Ανίτα Σινγκ, «δυστυχώς, για όσους πιστεύουν πως πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα, δεν πηγαίνουν πολύ μακριά». Στην πραγματικότητα τα Μάρμαρα μεταφέρονται από το χώρο που βρίσκονταν στο Βρετανικό Μουσείο σε έναν παρακείμενο χώρο -εντός του Μουσείου- για τις ανάγκες μιας μεγάλης έκθεσης στο Sainsbury Exhibitions Gallery.

Ωστόσο για τη σημειολογία του πράγματος αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά από τότε που τοποθετήθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο -το 1962- μετακίνουνται για να μεταφερθούν σε άλλον χώρο.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως αυτή η μετακίνηση δεν είναι καθόλου εύκολη, καθώς πρέπει να διασφαλιστεί πως τα μάρμαρα δεν θα υποστούν ζημιές. Αν και βέβαια η σημαντική... ζημιά που έχουν υποστεί είναι ότι δεν βρίσκονται στον τόπο τους.

Το άρθρο της εφημερίδας, με αφορμή αυτή την μετακίνηση, επαναφέρει στο προσκήνιο όλο το θέμα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα με τις δηλώσεις του Τζορτζ Κλούνεϊ και του Μπιλ Μάρεϊ που είχαν ταχθεί ευθέως και δημοσίως υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων στην Ελλάδα.

Όπως και να΄χει οι Βρετανοί, επί του παρόντος, δεν συζητούν καμία περίπτωση επιστροφής των Μαρμάρων και το μόνο που σκέφτονται είναι η επιτυχία που πρέπει να έχει έκθεση που ετοιμάζουν για την άνοιξη του 2015 και έχει θέμα: «Η ομορφιά του αρχαιοελληνικού σώματος».

Ένας εκπρόσωπος του Μουσείου είπε χαρακτηριστικά: «Οι αρχαίοι Έλληνες επινόησαν την ιδέα του ανθρώπινου σώματος στην τέχνη ως ένα αντικείμενο ομορφιάς και κομιστή του νοήματος. Η έκθεση θα είναι μια νέα ματιά στο σώμα στην ελληνική τέχνη και τη σκέψη, καθώς και οι συνδέσεις του με άλλους πολιτισμούς του κόσμου».

Φεύγουν για πρώτη φορά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο!  Φεύγουν για πρώτη φορά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο! Reviewed by Αναστάσιος on Πέμπτη, Ιουλίου 03, 2014 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.