Η αυτόνομη Κριμαία φέρνει... στην επιφάνεια την αρχαία Ελληνική κληρονομιά

Από το Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών στη Σεβαστούπολη της αυτόνομης πλέον Κριμαίας (αρχαίας Ταυρίδας) ανακοινώθηκε ότι αρχαιολόγοι εξειδικευμένοι στην υποβρύχια αρχαιολογία θα επιχειρήσουν να ανασύρουν από το βυθό της Μαύρης Θάλασσας ένα βυζαντινό πλοίο του 10ου αιώνα, το οποίο έχει εντοπιστεί πριν από πέντε χρόνια κοντά στο ακρωτήρι Φόρος.

Πρόκειται για ένα βυζαντινό πλοίο, κληρονόμο της αρχαίας Ελληνικής τριήρους και με λειτουργικές αρμοδιότητες ενός αρχαίου αντιτορπιλικού - κυνηγού των πειρατών, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.

«Μέσα στο τρέχον έτος θα επιχειρήσουμε να βγάλουμε στην επιφάνεια ένα βυζαντινό πλοίο, το οποίο χρονολογείται περίπου τον 10ο -11ο αιώνα μ.Χ. Το ναυάγιο εντοπίστηκε πριν από 5 χρόνια σε βάθος 124 μέτρων στην πλευρά του ακρωτηρίου Φόρος και απέχει από την ακτή περί τα 20 χλμ», είπε ο Γ. Βορονόφ από το Κέντρο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλοίο από μόνο του αποτελεί ένα μοναδικό εύρημα.

«Είναι ένα εξαιρετικό αντικείμενο, το οποίο καλύφθηκε με άμμο, από την οποία προεξέχουν τα κουπιά, η πρύμνη, υπάρχουν αμφορείς σκόρπιοι. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και από αρχαιολογική και επιστημονική άποψη. Αυτό που ενδυναμώνει το ενδιαφέρον μας είναι ότι το πλοίο ναυάγησε αρκετά μακριά από την ακτή και αυτό αποτελεί πλεονέκτημα, στο ότι δεν έγινε λεία αρχαιοκάπηλων ή κυνηγών θησαυρών κατά την εποχή του ναυαγίου».

Στην πόλη Θεοδοσία, όπως υποστήριξε ο ίδιος, ειδικά για αυτό το πλοίο, το μήκος του οποίου είναι περίπου 50 μέτρα, θα κατασκευασθεί θολωτή αίθουσα όπου θα τοποθετηθεί και θα εκτίθεται.

Η αυτόνομη Κριμαία φέρνει... στην επιφάνεια την αρχαία Ελληνική κληρονομιά Η αυτόνομη Κριμαία φέρνει... στην επιφάνεια την αρχαία Ελληνική κληρονομιά Reviewed by Αναστάσιος on Τετάρτη, Απριλίου 09, 2014 Rating: 5

1 σχόλιο:

Από το Blogger.