Εντυπωσιακό βυζαντινό ψηφιδωτό στο Ισραήλ

Χριστιανικοί Οικισμοί

Ένα εντυπωσιακό πολύχρωμο ψηφιδωτό της βυζαντινής περιόδου (4ος-6ος αιώνας μ.Χ.) ανακαλύφθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στους ανασκαφικούς τομείς της Kibbutz Bet Qama, στην περιοχή B'nei Shimon του Ισραήλ.

Το ψηφιδωτό ανακαλύφθηκε στο πλαίσιο αρχαιολογικής ανασκαφής της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων που πραγματοποιείται πριν από την κατασκευή αυτοκινητόδρομου μεταξύ των περιοχών Ma'ahaz και Devira, την οποία ανέλαβε και χρηματοδότησε η εταιρεία Cross-Israel Highway Company.

Τα κατάλοιπα ενός οικισμού που εκτείνεται σε περισσότερα από 6.000 τετραγωνικά μέτρα αποκαλύφθηκαν στην ανασκαφή που διεξάγεται σε γεωργικές εκτάσεις της περιοχής υπό την καθοδήγηση της Δρ. Rina Avner της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων.

Το κεντρικό κτίριο στην περιοχή ήταν μια μεγάλη αίθουσα, διαστάσεων 12 μέτρων μήκους και 8,5 μέτρων πλάτους, ενώ η οροφή του ήταν προφανώς καλυμμένη με κεραμίδια. Το εντυπωσιακό άνοιγμα της αίθουσας και το μαγευτικό ψηφιδωτό που κοσμεί το δάπεδο της, υποδηλώνουν ότι η κατασκευή ήταν ένα δημόσιο κτίριο.

Το πολύ καλά διατηρημένο ψηφιδωτό είναι διακοσμημένο με γεωμετρικά μοτίβα ενώ στις γωνίες του υπάρχουν ζωγραφισμένα αμφορείς, ένα ζευγάρι από παγώνια και ένα ζευγάρι περιστεριών που ραμφίζουν σταφύλια από μια κληματίδα. Πρόκειται για σχέδια που είναι γνωστά για την χρησιμοποίησή τους την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Ωστόσο,αυτό που κάνει μοναδικό αυτό το ψηφιδωτό είναι ο μεγάλος αριθμός των μοτίβων που ενσωματώθηκαν στο τελικό σχέδιο του (βλ. λεπτομέρεια στη φωτό)

Επίσης, ανακαλύφθηκαν μπροστά από το κτίριο ένα σύστημα από δεξαμενές και κανάλια διασυνδεδεμένων μεταξύ τους για την μεταφορά του νερού. Σκαλιά αποκαλύφθηκαν σε μία από τις δεξαμενές ενώ τα τοιχώματα της έφεραν διακόσμηση από έγχρωμο σοβά (fresco).

Οι αρχαιολόγοι της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων εξακολουθούν να προσπαθούν να προσδιορίσουν τον σκοπό που εξυπηρετούσε αυτό το εντυπωσιακό δημόσιο κτίριο με τις δεξαμενές του, η κατασκευή του οποίου απαιτούσε σημαντικούς οικονομικούς πόρους.

Η περιοχή, η οποία βρίσκεται κατά μήκος ενός αρχαίου δρόμου που οδηγούσε προς βορρά στην περιοχή Be'er Sheva, φαίνεται να αποτελείται από ένα μεγάλο κτήμα που περιλάμβανε μια εκκλησία, κτίρια και αποθήκες, μια μεγάλη δεξαμενή, ένα δημόσιο κτίριο μαζί με τις δεξαμενές του ενώ περιβάλλεται από χωράφια. Πιθανώς μια από τις κατασκευές να λειτουργούσε ως ένα είδος πανδοχείου για τους ταξιδιώτες που επισκέπτονταν τον τόπο.

Κατά την βυζαντινή περίοδο, εβραϊκοί και χριστιανικοί οικισμοί της περιοχής βρίσκονταν ο ένας δίπλα στο άλλον. Δύο από τους κοντινούς εβραϊκούς οικισμούς είναι το Horbat Rimon, όπου αποκαλύφθηκαν μια συναγωγή και λουτρά ενώ στο Naval Shoval, που ανασκάφηκε πρόσφατα πριν από την κατασκευή του Cross-Israel Highway, αποκαλύφθηκαν επίσης λουτρά. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των χριστιανικών οικισμών βρίσκονται οι εκκλησίες στο Abu Hof στο δάσος του Lahav καθώς και το μοναστήρι στο Givot Bar.

Η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων και η Cross-Israel Highway Company θα ανοίξουν την ανασκαφή με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, την ερχόμενη Πέμπτη 16 του Μάη μεταξύ των ωρών 9:00-12:00, με την πραγματοποίηση ωριαίων ξεναγήσεων στην περιοχή.

[Πηγή: The Archaeology News Network via erroso.blogspot.gr]

Εντυπωσιακό βυζαντινό ψηφιδωτό στο Ισραήλ Εντυπωσιακό βυζαντινό ψηφιδωτό στο Ισραήλ Reviewed by Αναστάσιος on Δευτέρα, Μαΐου 13, 2013 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.